Főoldal
Galéria
Kölykök
Új
Slideshow Image 2 Slideshow Image 4 Slideshow Image 7 Slideshow Image 8 Slideshow Image 8 Slideshow Image 8
 Kalocsa CAC

 LUNA Best Baby

 Kiállítási képek


Kölykedzés
A szabályos vemhességi idõ eltelte után az ellésminden különösebb beavatkozás nélkül zajlik le. Abban az esetben, ha a vemhesség a kívántat 3-4 nappal meghaladja, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Kutyánk az elkészített helyére vonul, fészkelõdik, nyugtalanná válik. A külsõ nemi szervek és a tejmirigyek szemmel láthatóan megváltoznak, belsõ hõmérséklete csökken. Ebbõl elõre jelezhetõ a szülés 16-24 órán belüli megindulását. Ekkor elõkészítjük a már elõre kialakított szülõhelyet. A szülõhely megfelelõ nagyságú legyen ahhoz, hogy a szuka kinyújtózhasson benne, és a kölykökkel is kényelmesen elférjen. A láda alját a könnyen cserélhetõség miatt borítsuk pl. újság papírral. A szülés bevezetõ szakaszára jellemzõ a nyugtalanság az idegesség, az állat nem találja helyét, hátát púposítja, néha felnyög, szemmel láthatóan erõlködik. Ez az idõszak 3-12 órán áttarthat. Ezen idõszak hossza a kutya kondíciójától függ, de befolyásolhatja a sok magzat, illetve ha egy túlfejlett magzat, nem tud behatolni a medencébe. A méh összehúzódások hatására a medencéhez legközelebb esõ magzat vízhólyagja fokozatosan a méhnyakba nyomul, majd azon és a hüvelyen át a péra résbe jut, ahol sárgás-szürkés színû hólyag formájában jelenik meg. Ez jelzi a szülés megindulását. Pár perccel ezt követõen megjelenik a magzat. A még a burokban lévõ magzat a méhösszehúzódások hatására megszületik. A magzat maga után húzza a placentát is. Az anyaállat a burok feltépése után elrágja a köldökzsinórt, s a burkot megeszi. Az elsõ kölyköt egy órán belül 2-3 követi, majd gyakran 1-2 órás pihenés következik. Ekkor itassuk meg a kutyát. A szülés a magzatok számától függõen 3-6 órát vesz igénybe.

A kölykök felnevelése

A születés után a kölykök az emlõket megkeresve szopni kezdenek. a szoptatás alatt a szükséges tápanyagokat biztosítanunk kell a szuka számára. A táplálás minõsége, beltartalma, nem csak az anyakutya, hanem a kölykök fejlõdése szempontjából a legfontosabb. A mérsékeltmozgás serkenti a tejtermelést ezért a harmadik naptól kezdve mozgassuk a szukát. Az esetleg gyengébb kölyköket segítsük a dúsabb emlõkhöz, hogy behozhassák lemaradásukat. A kölykök kb. a 12. napon kezdenek el látni, ekkor nyílik ki a szemük. A hallásuk csak késõbb, kb. 2-3 hetes korban kezdõdik. A kölyköket, folyamatosan szoktassuk a fényhez és a hanghoz. A rokontenyésztés igen alkalmas módszer egy kívánatos forma, jelleg rögzítésére. Alkalmazása viszont nagy óvatosságot igényel, hiszen nem csak a jó, hanem a rossz tulajdonságokat is rögzíti. A közeli rokontenyésztés nagy körültekintést igényel! Fõleg a hazai Pit Bull tenyésztés az elmúlt években döntõen alapult a közeli rokontenyésztésen élvezve ennek minden pozitívumát és negatívumát is. A beltenyésztés nem azonos a rokontenyésztéssel, itt igyekszünk elkerülni a közvetlen rokontenyésztést, de a populáció zárt volta miatt, végül az egész állomány beltenyésztett lesz.

A szuka ekkor még a kan közeledtét nem tûri, körülbelül a 10. nap után az ivarzási nyálka véres jellege megszûnik, "feltisztul" s a prooestrus (elõivarzás) idején megért tüszõk ebben az idõszakban repednek föl. A szuka viselkedése megváltozik, s a kan közeledését elfogadja. A véres nyálka ürülésének idõtartama fiatal, elõször tüzelõ szukában a szokásosnál rövidebb, 3-5 napos lehet, sõt, lehetséges, hogy szinte észrevétlen marad. Egyes esetekben elõfordul, hogy a vérzés a tulajdonképpeni ivarzás idõszakában is megmarad. Szukában a tüszõrepedés az oestrus 1-2. napján (a véres nyálka ürülését követõ napokban) következik be. Valamennyi érett tüszõ viszonylag rövid idõn belül, néhány óra alatt megreped. A kiszabaduló petesejtek az ovuláció (tüszõrepedés) után még nem tekinthetõk érettnek. A petevezetõben mintegy 2-3 napon át a második érési osztódáson esnek át, és csak ezt követõen válnak alkalmassá a megtermékenyülésre. Érésük után a petesejtek még 1-2 napon át megõrzik termékenységüket. Egy átlagos tüzelésû szukánál a pároztatás optimális ideje így a vérzés kezdetétõl számított 12.-16. nap közé esik.

Ha szukánk a párzás ideje alatt folyamatosan ki akar törni, ezt mindenképpen akadályozzuk meg, mert beláthatatlan következményei lehetnek. Miután a kan elvégezte feladatát, vitessük el a szuka közelébõl, és csak ez után engedjük el kutyánkat!

Párosodáskor az ondósejtek néhány percen belül eljutnak a petevezetõbe, ahol 4-7 napon át életben maradnak és termékenyítõképesek. Lényegében tehát a megfelelõ idõben végzett pároztatáskor a termékenyülésnek tág lehetõsége van. A klinikai gyakorlatban mégis egyszeri pároztatáskor két véglettel számolhatunk: 1. A tüszõrepedés ritkábban a tényleges ivarzás (oestrus) elõtt 2-3 nappal következik be, s a pároztatáskor az ondósejtek már nem találnak életképes petesejtet. Vemhesülésre tehát nem kerül sor. 2. A tüszõrepedés megkésve (az oestrus 4. napján) történik meg, és a pároztatásra ugyanakkor megfelelõ idõben, még az elsõ napon sor kerül. Ebben az esetben termékenyülésre sor kerülhet (figyelembe véve az ondósejtek leghosszabb életben maradási idejét) azonban a vemhesség idõtartama látszólag meghosszabbodik, mivel a vemhesség idejét általában a pároztatástól számítjuk. Mivel az elõivarzás és ivarzás idõtartama, illetve a tüszõrepedés idõpontja fajtánként, egyedenként, a klimatikus körülmények, és az állat életkora függvényében jelentõs eltéréseket mutat, a pároztatás megfelelõ idõpontjának megválasztásához különféle vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen.

A következõ idõszakokban fokozatosan növeljük a mennyiséget és növeljük a vitamin és ásványanyag bevitelt is. a vemhesség ránézésre csak a félidõ után állapítható meg. A hát kiszélesedik a kutyát jobb erõben látjuk. Az utolsó7-10 napban megindul a tejképzõdés. A kutyát az elléshez közeledve szoktassuk az erre kijelölt helyhez.
Kutyánk minden szülésekor jelen kell lennünk, hiszen nem várt problémák mindig felléphetnek. Elõfordulhat, hogy a magzat túl nagy feje, vagy rendellenes fekvése miatt eldugítja a szülõalagutat. Ha ezt észleljük, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz. Vannak szukák melyek csak császármetszéssel tudják világra hozni kölykeiket ez meglehetõsen nagy probléma, orvosilag elvégezhetõ, de sokszor nem ismételhetõ beavatkozás. Ha a magzat egy része már kint van és így reked meg, akkor segíthetünk azáltal, hogy fejénél vagy bõrénél fogva óvatosan húzzuk. A végtagokat ne húzzuk! A kölyköket szülés közben ne vegyük el az anyától, hagyjuk õket szopni. Ha a magzatburkot a kutya nem távolítja el, nekünk kell beavatkoznunk. A burkot óvatosan feltépjük és a köldökzsinórt elvágjuk. Ha a kölyök nem "sír" fel, akkor óvatosan fejjel lefelé fogjuk meg, és rázzuk meg, hogy az esetleges váladék eltávozzon a légutakból majd ütemesen masszírozzuk a mellkast, serkentendõ a szívmûködést, a vérkeringést. Az utolsó magzat megszületése után közepes erõsségû méhösszehúzódások jelentkeznek, ezek célja az esetlegesen visszamaradt magzatburok leválasztása és az egyéb nemû tisztulás. Az egészséges méhbõl a szülést követõ napon zöldes-barna vagy vörhenyes színû váladék ürül. Ezt követõen vörhenyes színûre majd a 4-5 napokon rózsaszínûre vált a váladék. A 7-8. napon vörhenyes, esetleg barnás színû nyálka ürülhet, sõt néha nyálkacsap alakjában kilóg a hüvelybõl ez, ha nem átható szagú, akkor normális. A méh kb. 2 hét alatt nyugalmi állapotba kerül. A kölykök szelektálását egy hetes korban végezzük a legnagyobb körültekintéssel és az eltávolítandó kölyköket állatorvossal "altattassuk" el.

Az anya az elsõ 10-14. napon a kölykök ürülékét eltünteti. Háromhetes kortól, már belenyalnak a kellõképpen elõkészített eledelbe és tányérból is kezdenek enni. A kölyköket általában 6 hetes kortól ajánlatos elválasztani. Eleinte 4-5 szõr etetjük, míg a szoptatást napról-napra csökkentjük, az anyaállatot hosszabb idõre különítjük el, a kiskutyákat csak idõnként engedjük az anyjukhoz. A kölykök és az anya együtt tartása még több héten át ajánlatos, hiszen ez alatt az anya neveli is a kölyköket. Az elválasztás utána kölyköket külön tálból etessük, mert így biztosíthatóbb az egyenletes táplálás, és kivédhetjük a verekedéseket is. A kölyköket általában 1 1/2-2 hónapos korukban teljesen elválasztjuk az anyától. A bélférgeket a kis kutyákból lehetõleg 6-8 hetes korban kell elhajtani.Elérhetőségeim:


Tolnai Tamás
Pécsvárad
telefon: 30/3978202
email: t.tomy931@gmail.com