Főoldal
Galéria
Kölykök
Új
Slideshow Image 2 Slideshow Image 4 Slideshow Image 7 Slideshow Image 8 Slideshow Image 8 Slideshow Image 8

Üdvözlöm weboldalamon!


Köszönöm azoknak, akik megtiszteltek azzal,hogy megnézték Weboldalamat!


2022
E-mail: t.tomy931@gmail.com

American Staffordshire Terrier

A fajta története

Ennek a kutyafajtának az eredete, kialakulása az XVIII. századi Amerikai Egyesült Államokban keresendő. Mert ez időben az ott élő Angol és Ír telepesek próbálkoztak az eredeti ’ó-angol buldog’  és  egyéb , főként különféle  terrier fajták keresztezésével. Mégpedig azért, mert a céljuk az volt, hogy sikerüljön egy olyan kutya fajtát kitenyészteni amelyik a kor népszerű ’patkányfogó’ versengésein a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb. Ami azt jelentette, hogy a néha nem kis pénzösszegért zajló fogadásokon az a kutya nyert, amelyik egy adott számú patkányt a legrövidebb idő alatt tudta megölni. A XVIII. század végére ezek a kutyák igen népszerűvé és elterjedtté váltak Amerikában.

E mellett a XIX. század első felében más elgondolások is nagy hatással voltak ezeknek a kutyatenyésztőknek és kutyatulajdonosoknak egy bizonyos rétegére.

Ugyan is 1835-ben Angliában a parlament betiltotta a kutya-kutya elleni viadalokat.  Amelyek  korábban Nagybritánia egyes részein, az egszerű fizikai munkások körében természetes és nagy népszerűségnek örvendő szabadidő tevékenység volt és szerencsés esetben egyedülálló pénzösszeghez juttathatta az egyébként rendkívül szegény embereket. Természetesen, ahogy ezt a piacgazdaság elmélete és gyakorlata diktálja, ez a tevékenység egy meglehetősen fejlett kutyaviadal iparágat termelt ki, és jellemzően, - a jellegéből adódóan, - a köré épülő és a háttérben működő bűnözéssel, korrupcióval és számtalan jogellenes összefonódásokkal együtt.

Vérmérséklete

Az amerikai staffordshire terrier őszinte,barátságos,egyszerű,kedves,mozgékony és szilaj kutya.Figyelmes,nagyon bátor,kitartó és nem kíméli magát.Nagyon hűséges a családjához,és általában eléggé engedelmes is.A kan kissé domináns viselkedésű lehet.Ez a kutya általában jól kijön a gyerekekkel,és meglehetősen sokat el is tűr tőlük,ám szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas.A fajtársaival való találkozás viszont gondokat okozhat.A kan különösen határozottan igyekszik bebizonyítani fölényét,de e tekintetben igen sok múlik a kutya szocializációján és nevelésén.A megfelelően nevelt amerikai staffordshire terrier hűen őrzi a lakást és a gazdája tulajdonát,de nem viselkedik barátságtalanul az idegenekkel szemben.Ha azonban a család tagjai veszélybe kerülnek,habozás nélkül a segítségükre siet.A macskákkal és egyéb háziállatokkal megfelelő szocializáció esetén jól megfér.

Személyiség - Oktatás - Edzés

Az amerikai staffordshire terrier bátor, kitartó, barátságos kutyafajta. A családtagokkal szemben rendkívül figyelmes és odaadó.

  • Mozgásigény : Elég magas. Napi 1-3 óra edzés boldoggá teszi a kutyát.
  • Személyiség: Nagyon inteligens, bátor és magabiztos fajta. Magas fájdalomtűrő képességének köszönhetően idealis társ gyerekek számára. Mivel egy terrierről van szó, a kisebb háziállatokra zsákmányként tekinthet. 
    Amstaff képzés
    Agressziót tanúsíthat azonos nemű kutyákkal szemben.
  • Szocializációs követelmények: A korai szocializáció igen fontos. Ez lehetővé teszi a kutyák számára, hogy kényes helyzetekben helyes döntést hozzanak.
  • Az ideális otthon: Ahol a kutyával sok időt tudnak tölteni. A kutya és a gazdi közötti komunikáció és bizalom nagyon fontos eleme a nevelésnek.[7]
  • Temperamentum: Az Amerikai Temperamentumot Tesztelő Társaság (American Temperament Test Society) minden évben több ezer kutya vérmérsékletét teszteli le. Az amerikai staffordshire terrier a legtöbb népszerű ktyafajtánál jobb eredményt ért el. A 83.9%-ával megelőzi a beaglet, bollie-t, dobermant és a cocker spánielt.

 

teljes cikk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_staffordshire_terrier

 

Elérhetőségeim:


Tolnai Tamás
Pécsvárad
telefon: 30/3978202
email: t.tomy931@gmail.com