AMSTAFF KISOKOS

Az amstaff, Angliából származik, kitenyésztése amerikai sikertörténet. A gondos keresztezés a XX. század elejére hozta meg az eredményét. Ekkorra sikerült egy nagy teherbírású, masszív fajtát kitenyészteni. Az első amstaffok remek területvédő kutyák voltak, aminek köszönhetően hamar népszerűek lettek.Jó természetüknek és intelligenciájuknak köszönhetően pedig az őrzőkutyákból hamar felkapott házikedvencekké váltak

Az amerikai staffordshire terrier izmos, zömök testfelépítésű kutya. Robosztus testalkatáról, vaskos nyakáról és bikaszerű fejéről szinte azonnal felismerhető. A lelógó fül a fajta esetében nemkívánatos jelenség. Korábban jellemző volt a fülek megcsonkítása, ez azonban mára már a legtöbb európai országban állatvédelmi szempontból tiltott, ezért csökkenő tendenciát mutat a vágott fülű egyedek száma.

Szőrzete rövid, csillogó és tömör, amely lehet különböző színű, például vörös, kék, vagy fekete-fehér. Túl nagy törődést nem igényel. Hetente egyszer elég átnéznünk a bundáját az esetlegesen megbújó kullancsok, sérülések vagy piszok miatt. A szőrzet szinte minden színárnyalatban fellelhető. 

Az Amerikai Staffordshire Terrier hűséges és családjához nagyon ragaszkodó 
Intelligens és könnyen tanítható, de fontos a következetes nevelés.
Barátságos, gyermekszerető és játékos természetű, kiváló családi kutya.
Energikus és szüksége van a rendszeres testmozgásra és szellemi stimulációra.

Sajnos a harcikutya-image nagyon megosztja a fajtáról kialakult megítélést. Sok országban tartása és bevitele szigorú szabályokhoz kötött. Az amstaff a megfelelő nevelés esetén egy nagyon jó természetű, intelligens és barátságos kutya. Nagyon tanulékony, rendkívül emberszerető és hűséges fajta. Kisgyermekes családok is nyugodt szívvel tarthatják, hiszen nagyon jól kijön a gyerekekkel. Tartása jó döntés lehet aktív egyedülállók számára is, hiszen nagy mozgásigényű, hűséges társ lehet.
Tartása inkább kertes házban javasolt olyan gazdik számára, akik biztosítani tudják számára a sok mozgást. Fontos, hogy sokat foglalkozzunk vele. Mivel intelligens és tanulékony kutya, így nagyon igényli a mentális kihívásokat. 

Az Amstaff hajlamos lehet  ízületi dysplasiára vagy különböző szembetegségekre. Fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés.
A rendszeres testmozgással tudjuk megelőzni a kutya elhízását, ami szintén gyakori probléma lehet.